AB, Türkiye ile daha güçlü ilişkiler geliştirmek istiyor
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Türkiye ile AB arasında daha güçlü bir ilişki geliştirmek için karşılıklı çıkar olduğuna inanıyoruz.” söz konusu.
Belçika’nın başkentinde düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell basın toplantısı düzenledi. Borrell, toplantının ana gündem maddelerinden birinin Türkiye olduğunu ve toplantıdaki görüş alışverişinin AB ülkeleri liderleri için hazırlayacağı rapora yansıtılacağını belirtti.
Borrell, “Türkiye ile ilişkileri nasıl yeniden kurabileceğimizi görüştük. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha güçlü bir ilişki geliştirmenin karşılıklı bir çıkar olduğuna inanıyoruz. Doğu Akdeniz’de tansiyonun kalıcı olarak düşürülmesi, tüm bölgenin istikrar ve güvenliğine katkı sağlayacaktır.”
Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda çözülmesinin Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde kilit rol oynayacağını belirten Borrell, “Ankara’nın taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde tanımlanan temel özgürlükler ve değerlerin korunması da esas olacaktır.”
AB’nin Türkiye ile ortak çıkarlar temelinde ilişki kurması konusunda anlaştıklarını belirten Borrell, “Dolayısıyla Konsey bana şu hedefi gerçekleştirme görevi verdi: Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak, ortak çıkarlar üzerine inşa etmek ve mevcut farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışmak.”
Vize serbestisi ve Gümrük Birliği gibi konularda AB’nin Türkiye’den ne beklediğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Borrell, sorunun sadece AB’nin Türkiye’den beklentileri olmadığını, Türkiye’nin AB’den beklentileri olduğunu ifade etti. Borrell, “Gümrük Birliği mutabakatının revize edilmesi veya vizelerin serbestleştirilmesi gibi Türkiye’nin halen üzerinde durmak istediği konular var. Bunlar şüphesiz Türkiye’nin yakın gelecekte gündeme getireceği en önemli iki konu. Ancak, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler tarafından benimsenen ve kabul edilen yaklaşımlar doğrultusunda çözülmesi için Doğu Akdeniz’deki gerilimlerin düşürülmesini ve müzakerelerin yeniden canla başla başlatılmasını temenni ediyoruz.”
Borrell, GKRY ve Yunanistan’ın bu konularda söz sahibi olduğunu belirterek, “Doğu Akdeniz’deki durumun Türkiye ile yeniden yapıcı ilişkiler kurma girişiminin ana unsuru olacağı açıktır.” – BRÜKSEL