Borusan’dan 2025’e kadar 39 milyar TL yatırım
Mehtap HALICI
Tüm küme şirketlerinde değerli adımlar attıklarının altını çizen Kafadar, Borusan’ı 200 yıl ileriye taşıyacak stratejik plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Borusan’ın 2025 yılına kadar 39 milyar TL’lik yatırım planının bulunduğunu anlatan Kafadar, önümüzdeki dönem için önceliğin kârlı büyüme olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: Lojistikte 2,8 milyar TL, makine ve güç sistemlerine 2,3 milyar TL yatırım yapmayı planlıyoruz. ve otomotivde 4.9 milyar TL.”
Borusan’ın 162 milyon dolara Berg Pipe alımıyla ABD’deki tesis sayısını 4’e çıkaracağını belirten Kafadar, “Şirket böylece ABD’deki toplam üretim kapasitesini 1 milyon tona, ABD cirosunu ise yaklaşık 1 milyar dolar.”
Kafadar, Romanya’da yaklaşık 15 milyon avroluk yatırımla yeni tesis kurmaya hazırlanan Borusan Mannesmann’ın, Doğu Avrupa’daki konumunu güçlendirecek yeni yatırımıyla otomotiv branşına hizmet edeceğini sözlerine ekledi.
Avrupa Yeşil Anlaşması uyum çalışmaları kapsamında gücünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek için çalışan Borçelik’in 500 bin tonluk yüklü otomotiv galvanizleme tesisi kurmayı planladığını belirten Kafadar, “Böylece büyümeyi hedefliyoruz. büyüyen otomotiv ve beyaz eşya sektöründe pazar payını artırmaktadır. Otomotivi hedefin ortasına koyduk. Otomotivden sonra beyaz eşya geliyor” dedi.
Bir hibrit tesis kurun
Borusan’ın en çok yatırım yaptığı alanlardan birinin elektrik olduğunu belirten Kafadar, hibrit santral yapacaklarını belirterek, yenilenebilir enerji alanında değerli katkılar sağladıklarını söyledi. Kafadar, “Saros RES, Türkiye’nin en büyük RES-GES hibrit tesisi olacak” dedi.
Elektrikli araç için 258 milyon dolar
Gelecekte yaptıkları her yatırımın ihraç edilmesini istediklerini belirten Kafadar, elektrikli araç pazarında yukarı yönlü bir ivme olduğunu söyledi. Bu alana 258 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirten Kafadar, şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’de yaklaşık 15 bin elektrikli araç var. 2025 sonuna kadar 155 bin elektrikli araç yapmayı planlıyorduk. Çünkü 2030’da Türkiye’deki elektrikli araç sayısı 1.2 milyon olacak. Borusan EnBW Enerji, Şarj Şebekesi Operatörü lisansını alırken hızlı şarj şebekesi kurma çalışmalarına devam ediyor. Bu pazarda yukarı yönlü bir ivme görüyoruz. 2030 yılına kadar 7 bin şarj servis noktasına ulaşmayı hedefliyoruz.”