Reis Gıda Bakliyat Köyü sayısını artırıyor
İstanbul-DÜNYA
Reis Gıda’nın Türkiye’de “Sürdürülebilir Tarım ve Yerel Tohumların Korunması” misyonu çerçevesinde başlattığı Bakliyat Köyleri projesinde ‘Reis Bakliyat Köyleri’nin sayısı artmaya devam ediyor. Bolu’nun Çamyayla Köyü, Samsun’un Bafra ilçesi, Çanakkale’nin Kocaveli köyü ve İstanbul’un Silivri ilçesinde üretim devam ederken, yeni köylere ve yerel çiftçilere eğitim ve kaynak desteği sağlanarak yerel üretimin teşvik edilmesi ve tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. .
Bakliyat geleceğin gıdası
Reis Besin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan etmesiyle bakliyatın “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Besleyici Tohumlar” olarak belirlendiğini hatırlatarak, 2024 yılı temasının “baklagiller, topraklar” olduğunu ve bunun insanları besleyecek en değerli gıda olduğuna dikkat çekildiğini ifade eden Bakan, bakliyatın dünya çapında giderek artan bir değere sahip olduğunu ve gıda açısından “geleceğin gıdası” olarak tanımlandığını ifade etti. Sürdürülebilir tarım ve beslenmeye değinen Reis, “Bakliyat daha az suya ve gübreye ihtiyaç duyuyor. Toprağı koruyan ve verimliliğini artıran baklagiller, sürdürülebilir tarım uygulamaları için ideal bir seçenektir. “Bu özellikler özellikle gıda güvenliği ve beslenme güvenliği bağlamında çok önemli” dedi. İklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimizi, tarımın artık eskisi gibi yapılmadığını, günümüz kurallarına uygun değişiklik ve önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Reis, “Türkiye önemli tarım ülkeleri arasında yer alıyor” biyolojik çeşitlilik, iklim ve coğrafi koşullar nedeniyle, “Ülkemiz atalık tohum ve bakliyat üretimi için ideal bir ortama sahiptir” dedi.
Tarımsal biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunur
Türkiye’de “Sürdürülebilir Tarım ve Yerel Tohumların Korunması” misyonu çerçevesinde başlattıkları Bakliyat Köyleri projesinde “Reis Bakliyat Köyleri” sayısının artmaya devam ettiğini açıklayan Reis Besin Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, şunları söyledi: üretimin Bolu’nun Bafra ilçesine bağlı Çamyayla Köyü’nde gerçekleştirildiğini, Çanakkale’nin Kocaveli köyünde ve İstanbul’un Silivri ilçesinde devam ettiğini belirtti. Projeyi yeni ‘Bakım Köyleri’ ile güçlendirdiklerini belirten Yorgun, “Yeni köyler sadece coğrafi genişleme anlamına gelmiyor, aynı zamanda yerele yönelik eğitim, kaynak ve desteklerle yerel üretimi teşvik ederek tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına da katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. çiftçiler.” .